Satulan huolto

Liike, lämpö ja kosteus muokkaavat villatopatun nahkasatulan toppauksia käytössä. Villan laadusta ja satulan käytöstä riippuen villa on uusittava kokonaan 1-3 vuoden käytön jälkeen. Satulan osatoppauksella voidaan korjata pienempiä istuvuusongelmia. Vastimet kuluvat käytössä ja ne on syytä vaihtaa jos ne ovat venyneet tai heikentyneet.

Uusi satula tulee tarkastaa suhteellisen pian sen käyttöönoton jälkeen. Neuvomme yleensä asiakkaitamme ottamaan meihin yhteyttä tarkastusta varten heti kun tarvetta ilmenee, kuitenkin viimeistään 6 kuukauden kuluessa uuden satulan käyttöönotosta. Jatkossa 1-2 kertaa vuodessa tehtävä tarkistus on riittävä, ellei erityistarpeita ilmene.

Vixenin asiakkaiden satulat huoltaa taidolla satulaseppä Lina (Mikaelina Lagström/Pegazos). Lina on ollut useita kertoja opissa kaikilla satulanvalmistajillamme ja hänellä on valmistajien tuki huoltotöissä. Osatoppauksiin käytämme aina samaa, valmistajalta hankittua villaa kuin satulassa alun perin käytetty. Tietyt työt kuten runkotyöt tehdään aina valmistajalla. Tällöin asiakkaidemme satulat lähetetään Vixenin kautta valmistajille.

Suomessa ei ole satulateollisuutta, minkä vuoksi myös satulaseppien ammattitaito maassamme on kirjavaa. Osa valmistajista, kuten esim. Albion edellyttää takuiden voimassapysymiseksi vain valtuutetun satulasepän käyttämistä korjaus- ja toppaustöissä. 

Nahka on luonnonmateriaali, joka edellyttää hoitoa, katso tarkemmin linkistä NAHANHOITO-OHJEET